Op zoek naar een natuurlijk product met talloze mooie eigenschappen? Dan zult u ontdekken dat Propolis dé schat is uit de bijenkast. Enkele jaren geleden nog onbekend, maar nu een totale oplossing voor natuurlijk welzijn, het hele jaar door. In deze blog komt u o.a. meer te weten over wat propolis is, welke kenmerken het goedje heeft, de werking van propolis en hoe u het kunt gebruiken. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
- 1 Wat is Propolis en waar komt het vandaan?
- 2 Kenmerken van propolis
- 3 Werking van propolis
- 4 Welke propolis producten zijn er allemaal te koop?
- 5 Hoe gebruikt u propolis?
- 6 Propolis bijwerkingen of allergie
- 7 Propolis ervaringen
- 8 Veelgestelde vragen (FAQ)
- 9 Waar kunt u propolis kopen?
Wat is propolis?
Propolis is een donkerbruine en lijmachtige substantie met een 100% natuurlijke oorsprong. Propolis, ook wel kithars of bijenlijm genoemd, heeft een vrij unieke samenstelling die wordt gecreëerd door plantaardige en dierlijke componenten. De bijen plaatsen het voor de ingang van de bijenkorf als een ‘natuurlijke barrière’ om het volk te beschermen tegen microbiologische aanvallen en roofdieren.
Waar komt propolis vandaan?
Propolis is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘voor de stad’. Het natuurlijke product is een combinatie van harsachtige, gomachtige en balsemachtige substanties die bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen, onder andere populieren (vooral de Franse propolis). De bijen vinden de grondstof ook op de schors, bladeren en knoppen van naaldbomen, kastanjebomen, berken en wilgen.
Wat is Propolis? Alles over de werking en voordelen 🐝
Wat is het nut van propolis?
Propolis wordt door bomen, bijen en door mensen gebruikt, maar waarom?
- Bomen gebruiken het als harshoudende vloeistof die de schors en bloemknoppen beschermt tegen schimmels en bacteriën.
- Bijen gebruiken het als beschermmiddel en desinfectiemiddel voor de bijenkorf.
- Mensen gebruiken het voor behandeling van wonden en huidproblemen. Daarnaast blijkt dat het stofje nog meer nuttige hulp biedt. Uit recente onderzoeken, zoals Antibacterial Properties of Propolis enPropolis as a novel antibacterial agent, blijkt namelijk dat propolis antibacterieel en schimmelwerend werkt.
Propolis is geen geneesmiddel, maar wel een nuttig hulpmiddel
De samenstelling van propolis
Propolis bevat vele werkzame stoffen, onder andere flavonoïden en fenolzuren. Het is een stof die nergens anders in de natuur te vinden is. Ruwe propolis bestaat uit ongeveer 50% harsen, 30% wassen, 10% essentiële oliën, 5% stuifmeel en 5% verschillende organische verbindingen. De afgelopen jaren heeft ook de wetenschap zich over propolis gebogen en een belangrijk, natuurlijk en uniek vermogen voor het welzijn van de mens aangetoond.
De hars die de bijen verzamelen heeft een mooie amberkleur (kastanjebruin dat naar rood neigt) en voelt kleverig aan. De bijen veranderen de samenstelling van de hars door er bepaalde afscheidingen en was aan toe te voegen. Daar komen nog bepaalde onzuiverheden bij door het werk in de bijenkorven door de imker en door de activiteit van de bijen zelf (stukjes hout, dode bijen, stuifmeel, zandkorrels …).
Propolis moet worden gezuiverd voordat het kan worden gebruikt
Hoe verzamelen bijen propolis?
Bomen produceren hars om zich te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Deze hars wordt door een bepaald aantal gespecialiseerde vliegbijen verzameld uit de koppen. Dit wordt vooral gedaan om warme dagen, het liefst ook op het warmste moment van de dag. Dit omdat de harsen dan wat zachter zijn.
Het verzamelproces in 5 stappen
- De bijen kauwen de hars van de bomen los en voegen middels de kaakklieren een oplossend middel toe.
- De losgeweekte massa wordt met de voorpoten bewerkt en via de middenpoten geven de bijen het door naar achter.
- De massa wordt in de korfjes van de achterpoten opgeslagen en wordt in de vorm van grote druppels teruggebracht naar de korf.
- Bij terugkomst in de bijenkorf of kast wordt de propolis doorgegeven aan de verwerkende bijen.
- De verwerkende bijen kneden het goedje en mengen het met pollen en bijenwas. Na deze handeling is de propolis klaar voor gebruik.
Hoe wordt propolis uiteindelijk gebruikt door de bijen?
Propolis wordt door bijen gebruikt om de korf te verdedigen. De bescherming betreft:
- het bekleden van de wanden van de korf
- het dichten van de raten en cellen
- het kiemvrij maken van de raten en cellen
- en inpakken en mummificeren van indringers
Propolis staat ook wel bekend als bijenlijm
Hoe wordt propolis door de imker gewonnen?
De imker kan de propolis uit de bijenkast halen zonder het volk te beschadigen:
- Door jaarlijks de propolis van de honingkamers van de bijenkast af te schrapen.
- Door geperforeerde plastic roosters te gebruiken: de bijen smeren de gaten ervan dicht met propolis.
De roosters worden bevroren, zodat het hars breekbaar wordt en er eenvoudig uit kan worden verwijderd. De ingezamelde hoeveelheid hangt af van de vegetatie in de omgeving en van het bijenras. Kaukasische bijen verzamelen het meeste. De gemiddelde hoeveelheid varieert tussen 100g en 300g per bijenkast per jaar. Dat betekent natuurlijk dat propolis een zeldzame, kostbare stof is!
Wat is Propolis? Alles over de werking en voordelen 🐝
Kenmerken van propolis
Propolis prikt
Er zijn heel veel producten verkrijgbaar die propolis als werkzame stof noemen (vooral producten voor de verzorging van de keel) en het kan zijn dat deze producten een lichte smaak hebben. Als dit het geval is, verwar deze zachtheid dan niet met propolis! Wat u als allereerste moet weten, is dat een goede, werkende propolis in de mond prikt: dit is het bewijs dat het werkt!
Propolis ruikt lekker
U hoort critici vaak zeggen dat propolis vies ruikt: dit klopt niet. Dit is de geur van de bijenkorf, van de natuur, een geur van balsem met heerlijke accenten, die aan naaldbossen en aan de geur van vanille en hyacint doet denken. Een echt natuurproduct!
Propolis is kleurrijk
Propolis, een harsachtige stof, is van nature zeer kleurrijk: bruin, rood, groen… natuurlijke kleuren die hun plantaardige herkomst verraden. En propolisextract behoudt zijn kleur, ondanks het zuiveringsproces! Dat een propolisproduct getint is en niet wit of transparant, is dus heel normaal. De propolis die gebruikt is in Propolia®-producten zijn bruin: een kleur die wijst op een oorsprong van grote plantaardige diversiteit.
Niet altijd exact de zelfde samenstelling
Belangrijke bestandsdelen van propolis zijn pollen, bijenwas, harsen, flavonoïden, etherische oliën, mineralen, vitaminen en spoorelementen. Afhankelijk van bijvoorbeeld het seizoen en de locatie van de bijenkast, kan de samenstelling van de propolis variëren in samenstelling.
Werking van Propolis
”Waar is propolis goed voor?” is een vraag die we regelmatig krijgen van mensen die dit natuurproduct nog niet kennen. Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Propolis stimuleert het afweersysteem van het menselijk lichaam en remt de ontstekingsreacties. Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt.
- Het ondersteunt hetimmuunsysteemen verhoogt deweerstandtegen ziektes en virussen
- Heeft een verzachtende invloed opluchtwegen
- Verbetert conditie vantandvleesenmondholteen kan helpen bij slechte adem
- Ondersteunt het herstellend vermogen van derode, gevoelige huid
- Verzorging vanwratten, kalknagels
- Hooikoorts
- Longen, opgelucht ademhalen
- Bevordert dewondgenezing
- Stimuleert de (vet-)stofwisselingen zorgt voor een goede darmwerking
- Houdtspieren en gewrichtensoepel
- Bevordert een natuurlijkegezonde nachtrust
Welke propolis producten zijn er allemaal te koop?
Propolis producten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Bij Lekkerhoning vindt u het ruimste assortiment propolis producten van de gehele Benelux. Zo vindt u hier:
- Propolis tinctuur: Pure propolis opgelost in alcohol. Het product is eenvoudig toe te passen en kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt.
- Propolis tabletten en capsules: Bestemd voor inwendig gebruikt. Ze bevatten een geconcentreerde hoeveelheid propolis.
- Propolis poeder: Eenvoudig te mengen in uw favoriete drank of in de honing.
- Tandpasta met propolis: Voor betere mondhygiëne.
- Pure propolis granulaat: De puurste vorm! 100% gezuiverde propolis.
- Propoliszalf: Bestemd voor uitwendig gebruik (voor de huid).
Of bekijk direct het volledige aanbod propolis producten.
Wist u dat het ook mogelijk is om zelf propolis tinctuur te maken? Speciaal voor u hebben wij hier een blog voor samengesteld.
Hoe gebruikt u propolis?
Product | Toepassing |
Propolis Zalf 30% |
|
Propolis tandpasta |
|
Propolis capsules |
|
Propolis tinctuur |
|
Wanneer u op een product klikt vindt u meer informatie over de exacte werking, een gebruiksaanwijzing, de dosering en de toepassingen van dat specifieke product.
Propolis doseringen
Middel | Dosering | Gebruik |
Propolis zalf 30% | Zacht masserend aanbrengen op aangedane zones | Dun laagje aanbrengen, goed laten intrekken en verband aanbrengen op behandelde plek. |
Propolis capsules | 1 á 2 capsules per dag | Inslikken met één of meerdere slokken water |
Propolis tinctuur | Starten met 10-15 druppels per dag, afbouwen naar 6-10 druppels per dag | Bijvoorbeeld door de yoghurt, door uw drinken of op een stuk brood. |
Propolis druppels | Starten met 10-15 druppels per dag, afbouwen naar 6-10 druppels per dag | Bijvoorbeeld door de yoghurt, door uw drinken of op een stuk brood. |
Gebruikt u propolis uitwendig? Let dan op. Propolis kan vlekken op uw kleding maken.
Propolis bijwerkingen of allergie
Ruwweg één op de 2000 mensen is overgevoelig voor propolis en producten waar propolis in verwerkt zit.
Gebruikt u propolis voor het eerst? Dan kunt u eventuele overgevoeligheid eenvoudig testen door een druppeltje propolis op uw onderarm/pols aan te brengen. Laat deze vervolgens indrogen en hou de onderarm enkele uren tot een dag in de gaten. Is de plek waar u het druppeltje heeft aangebracht rood omrand of voelt het ietwat branderig? Dan bent u waarschijnlijk overgevoelig voor propolis en is verder gebruik af te raden. Tevens kan propolis de werking van bloedverdunners versterken.
Een allergische reactie op propolis uit zich veelal door een jeukende sensatie op de huid (uitwendig gebruik), of een onaangenaam gevoel in de keel (inwendig gebruik). Op deze pagina vindt u hier meer informatie over. Neem bij twijfel altijd contact op met uw arts.
Let op! Kinderen jonger dan 12 maanden geeft u geen bijenproducten, ook geen propolis!
Propolis ervaringen
Wilt u de ervaringen van andere mensen met onze propolis producten lezen? Dat kan! Nadat men een aankoop bij ons gedaan heeft, nodigen we klanten uit om een review van het aangekochte product te plaatsen. Dit geeft ons inzicht hoe we onze dienstverlening naar een nog hoger niveau kunnen brengen. Bovendien is het waardevol voor mensen die nog niet bekend zijn met Propolis – de ervaringen van andere mensen te kunnen lezen – zonder het product zelf te hoeven kopen. Bekijk bijvoorbeeld alle propolis tinctuur ervaringen en de ervaringen met propolis capsules.
Hans Nieland
Geverifieerde eigenaar
5/5
Top
1 dag geleden
Propolis tinctuur druppels 21% (30ml) – Propolia
Johanna
Geverifieerde eigenaar
5/5
Na 1 week gebruik voelde ik dat ik meer energie had om mijn werk te doen.
2 weken geleden
Propolis capsules Ultra 120 stuks – Propolia
Veelgestelde vragen over propolis
Hoe lang is propolis houdbaar?
Pure propolis is nagenoeg onbeperkt houdbaar.
Hoe moet ik propolis bewaren?
Over het algemeen is het wel goed om de propolis producten op kamertemperatuur en op een droge plaats op te bergen. Hoe u elk product moet bewaren wordt beschreven op de productpagina’s.
Is propolis een medicijn?
Nee, officieel mag propolis geen medicijn genoemd worden. Medicijnen moeten immers altijd exact dezelfde samenstelling bevatten. Dit is bij propolis niet het geval, bijvoorbeeld door de omgeving waar de bijenkast geplaatst is en het seizoen. Dit neemt niet weg dat veel mensen baat hebben bij propolis producten.
Is propolis geschikt voor kinderen?
Ja, propolis mag inwendig worden gebruikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Het is hierbij wel belangrijk dat er eerst een allergietest wordt gedaan op de huid. Voor kinderen zijn capsules geen aanrader door de grootte. Het beste kunt u kiezen voor alcoholvrije druppels en deze mengen in het eten of drinken.
Mag ik propolis geven aan mijn hond of kat?
Dit middel wordt inderdaad ook voor dieren gebruikt. Met onze natuurlijke dierenverzorgingsproducten kan het hele gezin profiteren van producten van de honingbij. Zo wordt propolis gebruikt bij diverse toepassingen als oorverzorging, vachtverzorging, huidverzorging en de verzorging van beschadigde voetkussens. In dit artikel over propolis voor huisdieren vindt u meer informatie over de exacte toepassingen van de verschillende propolis producten.
Waar kunt u propolis kopen?
Al uw favoriete propolis producten kunt u gewoon via het internet bestellen. Onze propolis producten zijn direct afkomstig van de imker. Hierdoor weet u zeker dat het aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoet. Plaats eenvoudig een bestelling online en wij zorgen voor een correcte levering. De levering gaat bij Lekkerhoning.nl lekker snel. Na betaling van de order ontvangt u binnen 48 uur het pakket aan huis (weekend niet meegerekend).
Propolis producten van Lekkerhoning
- Aanbevolen door LekkerhoningPropolis tinctuur druppels 21% (30ml) – PropoliaWaardering 4.88 uit 5 Aanbieding! €18,95 Original price was: €18,95.€16,95Current price is: €16,95. In winkelmand
- Propolis capsules Ultra 120 stuks – PropoliaWaardering 4.88 uit 5 €26,00 In winkelmand
- Propolis en vitamine C tabletten – PropoliaWaardering 4.77 uit 5 €16,95 In winkelmand
- Propolis Zalf 30%Waardering 4.69 uit 5 €25,95 In winkelmand
- Propolis capsules voor de gewrichtenWaardering 4.67 uit 5 €24,50 In winkelmand
- Propolis neusspray reinigendWaardering 4.58 uit 5 €11,50 In winkelmand
- Propolis TandpastaWaardering 4.69 uit 5 €8,50 In winkelmand
- Propolisoplossing voor mond- en huidhygiëneWaardering 4.85 uit 5 €15,50 In winkelmand
- Propolis kauwgom muntWaardering 4.48 uit 5 €3,85 In winkelmand
- Oorverzorging met PropolisWaardering 4.78 uit 5 €10,00 In winkelmand
- Propolis Balsem voor huid- en voetkussenWaardering 4.86 uit 5 €16,00 In winkelmand